Blog - Morry Krispijn waagt de sprong

Blog - Morry Krispijn waagt de sprong

Morry Krispijn | Do 12 aug 2010

Afgelopen zomer is er genoeg te doen geweest op het gebied van dans in Den Haag. Morry Krispijn van Salsaventura vertelt over het Salsa Beach Festival in Scheveningen, waar hij samen met 5-voudig wereldkampioen salsa dansen Oliver Pineda een grote sprong waagde.

Vrijdag 9 t/m 11 juli 2010 organiseerden wij het Salsa Beach Festival. Drie dagen lang wordt de Pier van Scheveningen dan omgebouwd tot een waar dansparadijs; een Salsa en Zouk dansparadijs wel te verstaan. Nu was dit alweer de 7e editie en ondanks de weinige voorbereidingstijd verliep het geheel vlotjes en wederom zagen we veel tevreden bezoekers komen en gaan. Dat kon ook moeilijk anders want dit jaar hadden we niemand minder dan de 5-voudig wereldkampioen salsa dansen op bezoek: Oliver Pineda.
 
Oliver is van Chilieense oorsprong en woont en werkt in Australie. Daar is hij een grootheid. Regelmatig op tv in programma’s als Dancing with the Stars, so you think you can Dance etc… en niet als deelnemer… nee, als jurylid. Zeg maar de Gordon van Australië maar dan een heel stuk sympathieker en slimmer ;-). Oliver gedraagt zich het gehele weekend opvallend rustig. Zeer beheerst, relaxed, niet overdreven… kortom; wel prima eigenlijk.
 
De zondag heeft altijd iets magisch. Ik merk aan mezelf dat ik altijd wat emotioneel ben door de vermoeidheid en mij vooral overladen voel door dankbaarheid dat het er weer bijna opzit. Geen nare verrassingen dit jaar. In een soort van afsluitende fase begroet ik Oliver met de bekende Salsa handshake en een chest-touch. ‘How are you… are you ok… etc..’. Morry, zegt hij, i am going to Bungy and I am going to invite all the students to watch me. Er vallen een paar seconde stilte. Sorry, what are you going to do? Oliver herhaalt zijn zin en nu verschijnt er een brede glimlach, ietwat onzeker op zijn gezicht. Well, you better wait till after the workshops men… you still have to work ;-). Ok, zegt hij, I will wait if you jump as well. Ok, zeg ik, Deal. Oliver loopt tevreden weg alsof dit vanaf meet af aan zijn plan was.  
 
Damn! Na een paar minuten tref mijzelf omhoog kijkend bij de Bungy aan en mijn maag gaat alle kanten op als ik de volgende springer omhoog zie gaan. Dat ding is hoog!
 
Ik loop terug, roep tegen mijn collega’s dat ik een kwartier met rust gelaten wil worden en zonder me af. Mijn hart gaat als een gek tekeer en ik probeer mijzelf tot rust te manen wat niet echt goed schijnt te lukken. Oliver staat inmiddels in zijn les bedenk ik mij. Die gast is cool!
Ik herinner mij een oefening uit een NLP training van Anthony Robbins waarbij hij de deelnemers over hete kolen laat lopen. Dat is het!

Ik begin mij de oefeningen voor de geest te halen en zie mijzelf voor het vuur staan. Het geheel duurt ongeveer 15 minuten als ik vol energie en vastberadenheid weer bij de receptie kom. ‘Waar is Oliver?’ hoor ik mijzelf als een soort ontwaakte Tarzan vragen. Oliver zit op zijn gemak, volledig ontspannen op een stoel naar de springers te kijken. Olivers workshop is klaar. ‘Let’s go man’ zeg ik stoer ‘that jump is Bull Shit’. Oliver ziet een geheel ander Morry en ik ben zelf ook aardig verbaasd over mijn nieuwe verschijning merk ik.
 
We tekenen het roze formulier waarop iets staat over overlijden en voor ik weet ga ik, geheel in sm-tuigje omhoog. Ik overzie het strand zoals je dat alleen vanuit het vliegtuig ziet lijkt het. De wind is enorm en het bakje begint aan alle kanten te schudden alsof we straks bij Petrus aan kunnen kloppen. De dame in het bakje is al zeker een minuut tegen me aan het praten. Haar verre echo komt dichterbij. ‘Hoor je me’? Zegt ze aandringend. ‘Ja hoor, Bull Shit’, zeg ik opnieuw. Ze kijkt me enigszins verbaasd aan en zegt: ‘Ok, je mag je omdraaien en als ik tot 3 tel dan spring je’.  Ok, dat is niet veel tekst voor iemand die op het punt staat iemand een sprong van 60 meter hoogte te laten maken. Iets meer motivational speaking zou geen kwaad kunnen.

Ik draai me om en ik doe wat je nooit moet doen. Ik kijk naar beneden. Het bakje lijkt boven de Pier zelf te hangen en ik kan me niet voorstellen hoe ik dat gebouw kan ontwijken tijdens mijn val. ‘Niet nadenken, niet nadenken, Bull Shit’ gaat door me heen. ‘Zoals je nu je rechterhand vast hebt, doe dat ook maar met links’ hoor ik de dame in het bakje tegen me zeggen. Ik volg haar instructies en ik begin het gevoel te krijgen dat ik ga vallen. ‘Fuck.. dit is HOOG. Opnieuw: Bull shit, this jump is Bull shit’.
 
Ze telt. 1, 2, 3. De tellen 5,6, 7 zouden  van nature moeten komen maar die komen niet. In plaats daarvan verschijnt een glimlach op mijn lippen. ‘deze is voor jou’. En ik spring.
Het moment dat dan volgt luidt een absoluut NU in van stilte. Een plek waar alles is en niets is. Mijn lichaam zweeft, hangt, valt en schiet weer omhoog. Ik ziet het touw, strand, bakje, mijn moeder, Oliver en iedereen aan mij voorbij komen. Weer een val, weer touw, nu de Pier, de bezoekers van de Pier… het geheel begint, weliswaar ondersteboven, herkenbaar te worden.
 
Pas aan de grond wordt de extase nog groter. Blijdschap van overleving, overwinning en alles tegelijk. Nu zou ik je eigenlijk moeten vertellen hoe ik tot die kracht kwam maar als je dat wilt weten moet je het maar even laten weten. Dan zal ik het verhaal vervolgen vanaf de hete kolen.
 
Nu is Oliver aan de beurt. 5-voudig wereldkampioen salsa dansen. Oliver oogt ineens wat onzeker en eenmaal boven zie ik hem steeds verder in het bakje gaan staan. To make a long story short: Oliver staat 10 minuten bovenaan zonder te springen! En ik zie Oliver vooral heel veel naar beneden kijken. En net als iedereen het heeft opgegeven en we verwachten dat hij het verzoek indient hem aan de grond te zetten is daar…de sprong. Een ontlading volgt van een gigantische vloekpartij (in het Engels weliswaar) en we zijn allemaal diep onder de indruk.
 
Damn! Als je 10 minuten op zo’n hoogte hebt gestaan is springen allesbehalve natuurlijk. Oliver sprong en overwon niet alleen zichzelf maar ook alle toeschouwers die hem al hadden opgegeven. Een kampioen waardig.
 
En nu het bijzondere; Zowel Oliver als ik kwamen als twee andere mensen naar beneden. Alsof de sprong ons een gemeenschappelijk leven had gegeven. Alles voelde die zondag anders. En toen de Spanjaarden hun beslissende goal tegen Nederland maakte in drie minuten voor tijd kon ik maar een ding denken: Bull Shit!

Bekijk hier de pagina van Salsaventura.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

meer berichten

Première SYMPHYSIS door NDT 2 donderdag 19 maart in Den Haag

Zo 1 mrt 2015

NDT 2, de kweekvijver van het Nederlands Dans Theater, toert vanaf 19 maart door Nederland, Duitsland en België met SYMPHYSIS. Het afwisselende programma bestaat uit vier werken: Left Right Left Right van Alexander Ekman, I New Then van Johan Inger en wereldpremières van Jiri Pokorny en Edward Clug. Kaarten zijn onder meer te koop via de website van NDT.

Een geslaagde eerste Masterdate

Do 26 feb 2015

Den Haag Danst organiseerde is samenwerking met de CultuurSchakel, Korzo, Lucent Danstheater, Het Nationale Ballet en Balletstudio Sharon Kleinegris de eerste Masterdate: een exclusieve dansles verzorgd door Claire Philippart, oud-danseres van het Nationale Ballet én een bezoek aan de voorstelling Jewels. Jolanda Boejharat was aanwezig en schreef een leuk verslag.

5 vragen aan dansschool Classical Russian Ballet

Do 19 feb 2015

Den Haag Danst! sprak met Larissa Anissimova, voorzitter van Stichting Classical Russian Ballet en stelde haar een vijftal vragen.

Must-sees CaDance 2015

Wo 14 jan 2015

Van 30 januari tot en met 15 februari staat de Haagse danswereld in het teken van de 17e editie van het premièrefestival CaDance. Ruim twee weken lang kun je genieten van prille, spannende en mooie creaties, dicht op de huid van onontdekte en toonaangevende choreografen. Den Haag Danst dook in de online festivalgids en stelde een programma samen dat écht de moeite waard is.

…En nu even serieus over dans voor kinderen de Stilte komt naar Den Haag!

Wo 14 jan 2015

Afgelopen najaar ging de voorstelling HiHaHuttenBouwers van dansgezelschap de Stilte in première. Een voorstelling speciaal voor kinderen vanaf 2 jaar. Tijdens festival De Betovering leverde dat in Den Haag al uitverkochte zalen op. Volgende week komen de dansers van de Stilte terug en spelen ze in Theater Dakota. Een mooi moment om eens wat extra aandacht te besteden aan Nederlands best bezochte jeugdtheaterproducent van 2013*.